Αρτέμιδος 119, Καλαμάτα
A1c test διαβητικοί ασθενείς - Μικροβιολογικό Καλαμάτα - Ρουμπέα Παρασκευή

Για τους διαβητικούς ασθενείς

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ A1c;

Το τεστ για A1c (γνωστό και σαν τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) είναι μια εξέταση αίματος για άτομα με διαβήτη. Δείχνει το γλυκαιμικό έλεγχο για τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες και είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για την αποτελεσματικότητα της αντιδιαβητικής αγωγής που ακολουθείτε. Αν είστε καλά ρυθμισμένοι θα πρέπει η τιμή της A1c να είναι μικρότερη από 7.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η A1c;

Το αίμα σας αποτελείται από διάφορα συστατικά όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς) και τα λευκά αιμοσφαίρια (τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις). Όταν τρώτε και το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας, εισέρχεται γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Κάποια ποσότητα από αυτή τη γλυκόζη εισέρχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και ενώνεται με την αιμοσφαιρίνη που περιέχουν. Το τεστ της A1c δείχνει το ποσοστό της γλυκόζης που έχει ενωθεί με την αιμοσφαιρίνη.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ A1c ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ;

Ναι, είναι διαφορετικό. Ενώ το τεστ της A1c σας δείχνει το συνολικό γλυκαιμικό έλεγχο για τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες, το τεστ για γλυκόζη, με δείγμα αίματος από το δάκτυλο με το μετρητή γλυκόζης, σας δείχνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος τη στιγμή της μέτρησης. Το σάκχαρο αίματος αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και εξαρτάται από το τι και πότε τρώτε, από τη σωματική άσκηση που κάνετε και από την αντιδιαβητική αγωγή που ακολουθείτε. Τόσο το τεστ A1c όσο και το τεστ σακχάρου αίματος είναι πολύ σημαντικά και ο γιατρός σας, με βάση τις μετρήσεις αυτές, μπορεί να πάρει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για το μακροπρόθεσμο όσο και για τον καθημερινό γλυκαιμικό σας έλεγχο.

ΤΕΣΤ A1c

Πάνω από 12Πολύ υψηλή – χρειάζεται προσοχή
10 – 12Υψηλή – χρειάζεται προσοχή
7 – 10Χρειάζεται προσοχή
7 ή μικρότερηΚαλή

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η A1c ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 7;

Διάφορες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι, κρατώντας την A1c κάτω από 7 μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη. Δυστυχώς, ακόμη και αν η τελευταία μέτρηση που κάνατε είχε δείξει ότι η A1c σας ήταν κάτω από 7, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παραμείνει σε αυτή την τιμή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την A1c σε τακτικά διαστήματα, δηλαδή περίπου κάθε τρεις μήνες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

  • Προβλήματα στα πόδια: π.χ. έλκη
  • Προβλήματα με το καρδιαγγειακό: π.χ. έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  • Προβήματα στα μάτια: π.χ. καταρράκτης και μειωμένη όραση
  • Προβλήματα με τα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια)
  • Διαβητική νευροπάθεια
  • Υψηλότερη συχνότητα λοιμώξεων: π.χ. στοματίτιδες ή ουρολοιμώξεις
  • Προβλήματα ανικανότητας στους άνδρες

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΗΝ A1c ΚΑΤΩ ΑΠΟ 7;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την A1c κάτω από 7 με οδηγίες για σωστή δίαιτα, άσκηση και αν χρειάζεται, με τα κατάλληλα φάρμακα. Αλλά αυτό που είναι αποτελεσματικό σε ένα ασθενή, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για εσάς. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη σας, από τη διάρκειά του και την ανταπόκριση στην προηγούμενη αγωγή σας. Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας με την πάροδο χρόνου θα παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη και ο γλυκαιμικός έλεγχος θα χειροτερεύει. Αυτό είναι φυσιολογικό και σημαίνει ότι η αγωγή σας πρέπει να αναπροσαρμόζεται για να μπορείτε πάντα να διατηρείτε καλό γλυκαιμικό έλεγχο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε στη ρύθμιση του σακχάρου μέσα στα φυσιολογικά όρια είναι να υιοθετήσετε και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει. Αν χρειάζεται να χάσετε κιλά, είναι καλύτερα αυτό να γίνει αργά και σταθερά. Το να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα. Σας βοηθά να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα και επίσης μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για υγιεινή διατροφή ρωτήστε το γιατρό σας ή κάποιον διαιτολόγο.

ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΔΙΣΚΙΑ

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2 ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αντιδιαβητικά δισκία για να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα σας. Υπάρχουν διάφορα δισκία, τα οποία έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης. Άλλα δρουν στο πάγκρεας έτσι ώστε να αυξήσουν την έκκριση της ινσουλίνης από το σώμα και άλλα βοηθούν την ινσουλίνη που υπάρχει να δρα πιο αποτελεσματικά.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Ενέσεις ινσουλίνης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και πολλοί άνθρωποι τις χρησιμοποιούν από πολύ νεαρή ηλικία. Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, ίσως παίρνετε αντιδιαβητικά δισκία. Όμως, αν παίρνετε ήδη συνδυασμό δισκίων σε υψηλές δόσεις και η A1c σας είναι πάνω από 7, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να ξεκινήσετε ινσουλίνη για να επιτύχετε σωστό γλυκαιμικό έλεγχο. Ίσως όταν ακούτε για πρώτη φορά ότι πρέπει να κάνετε ινσουλίνη, να σας φαίνεται σαν ένα μεγάλο βήμα, είναι όμως πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα της σωστής ρύθμισης του σακχάρου σας, για την υγεία σας στο μέλλον.

ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Για κάποιους ανθρώπους, η αναφορά της λέξης “ένεση” φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας με σταγόνες αίματος και εμβολιασμούς. Όμως οι ενέσεις ινσουλίνης γίνονται γρήγορα, απλά, διακρητικά και σχεδόν ανώδυνα. Οι συσκευές χορήγησης ινσουλίνης (πένες ή στυλό ινσουλίνης) έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστά και με ακρίβεια τη δόση ινσουλίνης που χρειάζεστε. Θυμηθείτε ότι, αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό και νιώθετε άσχημα, η ινσουλίνη θα το επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα και εσείς θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα!

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

  1. Έκανα τεστ για A1c;
  2. Ποια είναι η τιμή της;
  3. Πώς μπορώ να την κατεβάσω κάτω από 7;

Η ζωή είναι καλύτερη “κάτω από 7”

A1c. Μάθετε γι’ αυτήν. Μετρήστε την. Κρατήστε την κάτω από 7.

Δείτε επίσης